Gemiddeld verbruik je slechts 30% van de stroom die je zonnepanelen opwekken, terwijl 70% terug op het net verdwijnt. Met een thuisbatterij kun je deze percentages eenvoudig omdraaien. Een thuisbatterij slaat overtollige zonne-energie op, zodat je meer van je eigen geproduceerde stroom kunt gebruiken en minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Maar hoe werkt zo’n thuisbatterij precies? En wat zijn de voorwaarden voor een optimale werking? Je leest het hier!
Thuisbatterij werking in 4 stappen
1. Slimme omvormer meet waar de groene stroom heen moet
Een thuisbatterij beschikt over een slimme omvormer. Deze omvormer kan geïntegreerd zijn in de batterij zelf of apart geplaatst worden. De omvormer bepaalt constant hoeveel geproduceerde zonne-energie naar de batterij moet en wanneer de opgeslagen energie gebruikt moet worden voor je huishouden. Deze omvormer is het kloppende hart van je thuisbatterij installatie.
2. Thuisbatterij laadt overdag op met overtollige groene stroom
Als je zonnepanelen meer stroom produceren dan je verbruikt, stuurt de slimme omvormer deze overtollige stroom naar je batterij. Hoeveel elektriciteit je kunt opslaan, hangt af van de capaciteit van je thuisbatterij. Voor een optimale werking moet deze capaciteit goed afgestemd zijn op de productie van je zonnepanelen en je elektriciteitsverbruik.
3. ’s Avonds en ’s nachts verbruik je de zonne-energie in je batterij
’s Avonds en ’s nachts, wanneer je meer stroom verbruikt maar je zonnepanelen geen stroom produceren, gebruik je de energie die overdag in je thuisbatterij is opgeslagen. Hierdoor hoef je geen elektriciteit van het net te halen, wat je energierekening verlaagt.
4. Thuisbatterij slaat ook netstroom op tegen goedkoper tarief
Een thuisbatterij kan niet alleen de groene stroom van je zonnepanelen opslaan, maar ook elektriciteit van het net tijdens daltariefperiodes. Hierdoor kun je goedkope stroom opslaan en gebruiken wanneer de tarieven hoger zijn.
Voorwaarden voor een goede werking van een thuisbatterij
Bidirectionele omvormer
Voor een goede werking van je thuisbatterij heb je een omvormer nodig die in twee richtingen kan werken. Zo’n omvormer zet de opgewekte zonne-energie om in bruikbare stroom voor je batterij en huishoudelijke apparaten.
Opslagcapaciteit op maat
De opslagcapaciteit van je thuisbatterij moet voldoende zijn om je stroomverbruik ’s avonds en ’s nachts te dekken. Dit betekent dat de batterij ’s ochtends weer leeg moet zijn, zodat deze opnieuw kan opladen. Dit vereist een goede afstemming op je stroomverbruik en de productie van je zonnepanelen.
Juiste soort thuisbatterij
Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen, zoals lithium-ion en zoutwater batterijen. Deze types hebben een langere levensduur en kunnen vaker op- en ontladen worden dan bijvoorbeeld loodzuur batterijen.
Hoog aantal laadcycli
Hoe vaker je thuisbatterij volledig kan op- en ontladen, hoe langer deze optimaal zal werken. Kwalitatieve batterijen met een hoger aantal laadcycli zijn duurder in aanschaf, maar deze investering verdien je terug door de langere levensduur.
Intelligente functies
Thuisbatterijen beschikken over systemen die de opslag en het verbruik van energie optimaliseren. Sommige batterijen hebben extra functies die rekening houden met je verbruikspatroon en weersvoorspellingen, zodat je de opgeslagen zonne-energie optimaal kunt benutten.