Zonnepanelen staan inmiddels bekend als één van de duurzaamste energiebronnen. Een factor waardoor zonnepanelen een waardevolle investering zijn, is de lange levensduur. Maar hoe lang is bij zonnepanelen de levensduur eigenlijk? Dat is van een paar factoren afhankelijk. Wij zullen er enkele voor u uitlichten.
Zonnepanelen in het kort
Zonnepanelen zijn inmiddels een effectieve manier om hernieuwbare energie op te wekken. Ze maken gebruik van zonlicht om elektriciteit te produceren. Hiervoor zijn dus geen fossiele brandstoffen nodig die op kunnen raken en tevens slecht zijn voor het milieu. De levensduur van zonnepanelen is een vrij belangrijk onderwerp voor mensen die overwegen om te investeren in zonne-energie, omdat het de keuze van welke zonnepanelen u overweegt te nemen, kan beïnvloeden. Ook wilt u uiteraard alles weten over hoe lang zonnepanelen meegaan, voordat u deze investering doet.
Technische levensduur zonnepanelen
Over het algemeen hebben zonnepanelen vanaf het moment van de installatie een levensduur van 25 tot 30 jaar. Dit betekent dat ze gedurende deze periode in staat zijn om elektriciteit op te wekken. Na verloop van tijd neemt hun vermogen om energie te produceren langzamerhand af. Het kost de zonnepanelen dan steeds meer tijd om dezelfde hoeveelheid energie te genereren. Dit komt doordat de materialen waaruit de zonnepanelen zijn samengesteld, na verloop van tijd minder effectief worden als gevolg van blootstelling aan bepaalde elementen en factoren. Dit betekent dus niet dat de panelen na 25 of 30 jaar opeens ophouden met werken, maar ze zullen wel minder efficiënt zijn dan toen ze voor het eerst werden geïnstalleerd.
Beïnvloedende factoren zonnepanelen levensduur
Zoals eerder genoemd, zijn er elementen en factoren die de zonnepanelen levensduur beïnvloeden. Er zijn verschillende factoren die hier een rol in zouden kunnen spelen. Zo is een goede, professionele installatie erg belangrijk als het gaat om het verlengen van de levensduur. Daarnaast speelt de kwaliteit en de algemene onderhoud een belangrijke rol voor de zonnepanelen levensduur. Vervuiling en schade kunnen er ook voor zorgen dat de panelen minder lang meegaan. Zolang u rekening houdt met bovengenoemde factoren, kunt u de duur zo veel mogelijk verlengen. U hoeft zich op deze manier ook geen zorgen te maken over de terugverdientijd van uw zonnepanelen.
Zonnestroomsysteem
Zonnepanelen zijn dus duurzame en milieuvriendelijke energiebronnen, maar ze gaan dus helaas niet voor eeuwig mee. Naast de zonnepanelen zijn er ook andere belangrijke onderdelen gekoppeld aan het genereren van energie uit zonlicht. Aan het gebruiken van zonnepanelen is namelijk een heel systeem gekoppeld, dat we het zonnestroomsysteem noemen. De zonnepanelen vormen uiteraard een belangrijk onderdeel van dit systeem, maar ook de omvormer is een onmisbaar element en heeft een beperkte levensduur. De omvormer vormt de schakel tussen de zonnepanelen en daadwerkelijk bruikbare energie. De omvormer zet de gelijkstroom vanuit de zonnepanelen namelijk om tot wisselstroom, waardoor u bruikbare energie krijgt. Het is dus niet alleen van belang om de zonnepaneel levensduur in de gaten te houden, maar ook die van de omvormer.
Levensduur omvormer
De omvormer gaat, in vergelijking tot het zonnepaneel, minder lang mee. Omvormers hebben een levensduur tussen de 10-12 jaar. De omvormer moet dus eerder en vaker vervangen worden. Ook hierbij zorgt een professionele en goede installatie ervoor dat de levensduur zo lang mogelijk is.
Hoe berekent u van zonnepanelen de levensduur?
Hoelang de panelen meegaan, wordt bepaald door verschillende factoren waaronder de kwaliteit van de materialen, de productieprocessen en het gebruik en onderhoud van de panelen. Over het algemeen wordt de levensduur van zonnepanelen bepaald door de tijd die nodig is om het vermogen van de panelen te verminderen tot een bepaald niveau, meestal 80% van het oorspronkelijke vermogen. Dit wordt ook wel de “vermogensgarantie” genoemd, die meestal 25 jaar is voor de meeste fabrikanten van zonnepanelen. Er zijn echter enkele factoren die de levensduur van zonnepanelen kunnen beïnvloeden, zoals de weersomstandigheden, de installatieomgeving, de hoek en richting van de panelen, en het onderhoud en de reiniging van de panelen. Een goede installatie en regelmatig onderhoud kunnen de levensduur aanzienlijk verlengen.
Garantie(s)
De meeste fabrikanten van zonnepanelen bieden vermogensgaranties van 25 jaar voor de prestaties van hun zonnepanelen. Dit betekent dat gedurende deze tijd een bepaald vermogensniveau wordt gegarandeerd. Mochten de panelen niet het beloofde vermogen leveren, dan is het mogelijk om de fabrikant de panelen te laten repareren of vervangen. Er zijn ook diverse fabrikanten die (daarbovenop) nog een productgarantie bieden. Dat houdt in dat als er iets kapot gaat binnen de productgarantietijd (wat te verwijten is aan de fabrikant), dan worden de panelen meestal vervangen en krijgt u nieuwe zonnepanelen. In veel gevallen geldt de productgarantie voor 2 tot 5 jaar, maar dit kan ook oplopen tot 15 jaar.