Het aanmelden van zonnepanelen is een erg belangrijk onderdeel na het plaatsen van zonnepanelen. Wanneer u heeft besloten om zonnepanelen te laten plaatsen op het dak van uw woning, of u deze reeds heeft laten plaatsen, is het aanmelden zonnepanelen verplicht. Als u dit niet op tijd doet, zijn er enkele risico’s verbonden aan het niet aanmelden van uw zonnepanelen. Daarnaast loopt u ook de nodige voordelen mis als u niet aangemelde zonnepanelen op uw dak heeft liggen maar wel recht heeft op een terugleveringsvergoeding. Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw zonnepanelen zijn aangemeld, en waar dient u dit te doen? Wij vertellen u er graag meer over.
Wat zijn de voordelen?
Er zijn een aantal voordelen verbonden aan het aanmelden van uw zonnepanelen. Een van deze voordelen is dat uw energieleverancier ook uw opgewekte zonne-energie kan verwerken als er sprake is van een overschot. Dit is van belang voor de uiteindelijke terugleveringsvergoeding. Dit is een vergoeding die u ontvangt voor teruggeleverde energie aan het einde van het jaar. Verder kan het aanmelden van zonnepanelen ervoor zorgen dat een energieleverancier goed inzicht verkrijgt in de werking van het elektriciteitsnet. Dit zorgt uiteindelijk voor optimalisatie van het elektriciteitsnet waardoor deze beter zal gaan functioneren. Ondanks dat aanmelden zonnepanelen verplicht is, zijn er dus ook genoeg voordelen aan het installeren van zonnepanelen.
Aanmelden zonnepanelen verplicht; waar moet u dit doen?
Het aanmelden van zonnepanelen gebeurt bij de netbeheerder. Het is van belang dat dit gebeurt voordat de zonnepanelen in werking treden. Voorheen moest zonnepanelen aanmelden verplicht worden gedaan door een aannemer of door een persoon die de montage en installatie uitvoert. Dit is sinds een aantal jaar niet meer het geval. Als woningeigenaar en eigenaar van de zonnepanelen dient u zelf de zonnepanelen aan te melden bij de netbeheerder.
Wanneer aanmelden?
Het aanmelden van uw zonnepanelen is in veel gevallen al mogelijk voordat de zonnepanelen geplaatst zijn op uw dak. Het kan voorkomen dat uw netbeheerder aangeeft dat de meter in uw woning vervangen moet worden. De netbeheerder vervangt de verouderde meter dan door een slimme meter. Hierdoor ontstaan er geen verdere problemen tijdens en na het plaatsen van de zonnepanelen. Om deze reden wordt het aangeraden om de zonnepanelen op tijd aan te melden bij uw netbeheerder. Wanneer u te maken krijgt met een eventueel probleem wat betreft uw meter, heeft dit verder geen groot effect op de installatie van de zonnepanelen. Hierdoor krijgt u niet te maken met vertragingen. Eventuele vertragingen door het vervangen van de meter kunnen er namelijk voor zorgen dat de zonnepanelen pas later geplaatst kunnen worden in Weesp, Uithoorn of omstreken. Dit zorgt ervoor dat u pas later kunt profiteren van de opbrengst. Wilt u weten hoe dit zit in uw situatie? Neem dan gerust contact met ons op.
Welk risico loopt u bij het niet aanmelden?
Los van het feit dat het aanmelden zonnepanelen verplicht is op wettelijk vlak, loopt u ook nog een ander risico als u dit niet doet. Wanneer uw zonnepanelen niet zijn aangemeld, kan de energieleverancier uw gegevens niet inzien en had u mogelijk recht op een hogere terugleververgoeding dan u uiteindelijk heeft gekregen heeft. Dit kan bijvoorbeeld nadelig zijn wanneer u minder verbruikt dan dat u terug levert. Als de zonnepanelen niet zijn aangemeld wordt dit niet verrekend door de leverancier van de energie. Daarnaast loopt u nog een ander vervelend risico wanneer u de zonnepanelen niet of niet op tijd aanmeldt. Wanneer u het aanmelden zonnepanelen verplicht niet doet, bestaat de kans dat u hier een boete voor krijgt.
Hulp bij het aanmelden zonnepanelen verplicht
Het kan natuurlijk zo zijn dat het aanmelden voor u wat moeilijkheden met zich meebrengt. Om dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen is het handig om hulp te vragen bij het bedrijf dat de montage van de zonnepanelen uitvoert. Het is ook mogelijk om contact op te nemen met de netbeheerder of de leverancier van de energie. Wanneer u aangeeft dat u moeilijkheden ervaart met het aanmelden van u zonnepanelen, of dat u er niet helemaal uitkomt, kunt u door een gespecialiseerd team worden geholpen en begeleid. Hierdoor weet u zeker dat uw zonnepanelen op de juiste manier worden aangemeld en u achteraf niet tegen onvoorziene omstandigheden aanloopt. Heeft u hier al voor de installatie vragen over? Neem dan gerust contact op met Solarite.
Zonnepanelen kunnen zowel gekocht als gehuurd worden. Dit is een persoonlijke keuze. Het huren van zonnepanelen kent een aantal voor en nadelen. Solarite kijkt graag met u mee wat in uw geval de beste keuze is. Voor het aannmelden van de panelen maakt het echter geen verschil: in beide gevallen moeten de panelen worden aangemeld.