Klantenvertellen
Klantvertellen 9,3 op basis van 607 reviews

Wat is de isolatiewaarde van piepschuim?

Persoonlijk advies nodig? Dat geven we gratis
Solarite
In dit artikel
Persoonlijk advies nodig?
Dat geven we gratis

Piepschuim is een goed materiaal om de woning mee te isoleren. Het is licht, makkelijk hanteerbaar en isoleert een woning uitstekend. Ben je je aan het oriënteren om de woning beter te isoleren? In dit artikel vind je waarom piepschuim daar geschikt voor is. Je leest alles over de isolerende eigenschappen, de voordelen en de isolatiewaarde van piepschuim. Ontdek het in dit artikel!

Welke soorten isolatiemateriaal?

Steeds meer Nederlanders kijken naar hoe de woning beter geïsoleerd kan worden. Dat is belangrijk, want een duurzame woning zorgt voor een kleinere ecologische voetafdruk. Dat betekent dat je als huishouden minder CO2-uitstoot. Je hoeft minder fossiele brandstoffen te verbruiken, zoals gas, kolen of olie. En het mooiste van alles: minder verbruik betekent ook minder kosten. Isoleren kent veel voordelen en dat kan op verschillende manieren. De meest gebruikte isolatiematerialen zijn: 

  1. Glaswol of steenwol: beide isolatiematerialen werken goed voor zowel thermische als geluidsisolatie. Ze zijn makkelijk te plaatsen, licht van gewicht en relatief voordelig. Van beide soorten vind je ook platen of rollen in de winkel. De ene is gemaakt van gerecyclede glasvezels en de ander van rotsen. 
  2. Pur-schuim: is een vloeibaar goed dat hard wordt als het wordt blootgesteld aan de lucht. Deze substantie is geschikt voor de ruimtes tussen een binnen- en buitenmuur. Het is ook waterbestendig en vochtwerend en dat zorgt voor een droge lucht in huis. 
  3. Natuurlijke materialen: zijn bijvoorbeeld hennep, cellulose en schapenwol. Het grote voordeel van deze materialen is dat ze volledig duurzaam zijn. Als je dat een belangrijk argument vindt, dan kun je het beste kiezen voor natuurlijke materialen. 
  4. Piepschuim: ook piepschuim wordt vaak gebruikt om muren, daken en vloeren mee te isoleren. Het is een licht materiaal, isoleert goed tegen geluid en reguleert temperatuur. Het is makkelijk op maat te maken en daarom goed voor elk oppervlak. 

Verschillende soorten piepschuim

Er zijn verschillende soorten piepschuim. De twee meest voorkomende zijn:

  1. Geëxpandeerd polystyreen (EPS): Dit is het meest gebruikte type piepschuim voor isolatiedoeleinden. Het wordt geproduceerd door kleine parels van polystyreen te verhitten en te laten uitzetten tot een schuimachtige structuur. Het heeft een gesloten celstructuur, waardoor het waterafstotend is en goede isolatiewaarden heeft. 
  2. Geëxtrudeerd polystyreen (XPS): Dit type piepschuim is vergelijkbaar met EPS, maar wordt geproduceerd door het polystyreen door een matrijs te persen in plaats van het te laten uitzetten. Dit leidt tot een materiaal met een hogere dichtheid en sterkte dan EPS. XPS heeft ook een gesloten celstructuur en is waterafstotend.

Hoe druk je isolatiewaarde uit?

De isolatiewaarde wordt meestal uitgedrukt als de R-waarde. Dat staat weer voor de thermische weerstand van het materiaal. De R-waarde is een maat voor hoe goed een materiaal warmte tegenhoudt en wordt gemeten in vierkante meters kelvin per watt (m²·K/W). Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolatiewaarde van het materiaal.

Om de totale R-waarde van de isolatie te berekenen, worden ook de andere materialen bij elkaar opgeteld. Hout, PUR-schuim en bewapening met ijzer vergroot de R-waarde van de totale isolatie. De R-waarde is niet de enige richtlijn om te bepalen hoe goed een materiaal isoleert. Andere factoren, zoals brandveiligheid, vochtbestendigheid en temperatuurregulering zijn ook belangrijk bij het kiezen van de juiste materialen. 

Waarom piepschuim om een woning mee te isoleren?

Piepschuim (geëxpandeerd polystyreen, EPS) wordt vaak gebruikt als woningisolatie vanwege de volgende voordelen:

  1. Hoge isolatiewaarde: Piepschuim heeft een hoge R-waarde per inch dikte, wat betekent dat het een zeer effectief isolatiemateriaal is.
  2. Lichtgewicht: Piepschuim is lichtgewicht en gemakkelijk te hanteren, wat het installatieproces vergemakkelijkt.
  3. Het is bestand tegen vocht: EPS heeft een gesloten celstructuur die waterafstotend is, wat betekent dat het niet wordt aangetast door vocht. Dit maakt het een goede keuze voor toepassingen waar vochtbestendigheid belangrijk is, zoals kelderwanden en funderingsisolatie.
  4. Goede geluidsisolatie: Piepschuim heeft goede geluidsisolerende eigenschappen, waardoor het een goede keuze is voor het isoleren van muren tussen kamers en het verminderen van geluidsoverdracht van buiten.
  5. Brandwerendheid: Piepschuim is brandwerend en heeft een hoge smelttemperatuur, waardoor het een veilig isolatiemateriaal is.
  6. Duurzaam: Piepschuim is een duurzaam en recyclebaar materiaal, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is voor woningisolatie.

Vanwege deze voordelen wordt piepschuim vaak gebruikt als isolatiemateriaal voor wanden, daken, vloeren, kelders en funderingen in woningen. Het kan zowel in nieuwe constructies als bij renovaties worden gebruikt.

Wat is de isolatiewaarde van piepschuim?

De isolatiewaarde van piepschuim (geëxpandeerd polystyreen, EPS) varieert afhankelijk van de densiteit en dikte van het materiaal. Over het algemeen heeft piepschuim een R-waarde van ongeveer 3,6 tot 4,0 per inch dikte (ongeveer 25 mm). Dit betekent dat een 2 inch (ongeveer 50 mm) dik stuk piepschuim een R-waarde heeft van ongeveer 7,2 tot 8,0.

Er zijn verschillende soorten piepschuim op de markt, elk met hun eigen R-waarden. Het is belangrijk om het juiste type en de juiste dikte van piepschuim te kiezen op basis van de vereiste isolatiewaarde voor een specifieke toepassing. De R-waarde van het piepschuim moet ook worden gecombineerd met andere isolatiematerialen in een constructie om de totale isolatiewaarde te bepalen.

Vrijblijvend sparren met een expert in duurzame energie? Neem contact op met Solarite!

Wil je meer weten over hoe je je huis kunt verduurzamen? Neem dan contact op met een adviseur van Solarite. Binnen enkele minuten weet je meer over hoe je je woning beter kunt isoleren. Laat je gegevens achter in het formulier of neem direct contact met ons op. 

Interessant voor jou?
Wat zijn de beste merken zonnepanelen?
Solarite zonnepanelen
Voor- en nadelen waterenergie
Solarite zonnepanelen
Hoe werkt het opslaan van zonne-energie?
Solarite zonnepanelen
Btw zonnepanelen
Solarite zonnepanelen
Hoe werkt waterenergie?
Solarite zonnepanelen
Zonnepanelen kopen
Solarite zonnepanelen
Meld je vandaag aan en ontvang de beste bespaartips voor thuis
Laat je e-mailadres achter