zonnepanelen blog

Hoe werkt het opslaan van zonne-energie?

Lees het in de Solarblog
Doe hier de gratis dakscan
hoe werkt het opslaan van zonne-energie

Inhoud

Het opslaan van zonne-energie gaat nu nog niet eenvoudig, maar er zit wel toekomst in. Hoe ziet dit eruit en wat kun je verwachten over het thuis opslaan van zonne-energie? In dit artikel ontdek je wat de (toekomstige) mogelijkheden zijn.

Steeds meer huishoudens kiezen voor zonnepanelen

In Nederland kiezen steeds meer mensen voor zonnepanelen. De aanschafprijzen van zonnepanelen zijn toegankelijker geworden en daarnaast is duurzaamheid een belangrijk thema in 2023. Als je met je woning duurzame energie kan opwekken is je huis zelfs aantrekkelijker voor toekomstige kopers. Het kan zelfs de waarde van je woning verhogen. Er zijn dus vele voordelen aan het aanschaffen van een zonnepanelensysteem voor je woning.

Hoe ziet een zonnepanelensysteem eruit?

Een zonnepaneelsysteem bestaat uit globaal drie onderdelen. Dat zijn:

  1. De panelen zelf: de panelen wekken stroom op, doordat er silicium in de panelen zit. Deze vangen de energie uit de zon op die je later thuis kan gebruiken.
  2. Kabels: om de energie uit de zon in goede banen te leiden zijn er kabels nodig om het naar de meterkast te sturen. Je hebt speciaal ontworpen kabels nodig om dit voor elkaar te krijgen.
  3. Omvormer: de omvormer wordt door de monteur in de meterkast geplaatst. Dit apparaat zorgt ervoor dat de gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom. Deze stroom wordt naar het lichtnet gestuurd en kun je dus thuis voor je elektrische apparaten gebruiken.

Het beste is om de zonnepanelen door een erkende specialist te laten plaatsen, omdat er wordt gewerkt met elektriciteit. Daarnaast kan het een ingewikkelde klus zijn om de verschillende componenten van een systeem goed op elkaar aan te laten sluiten.

Teveel aan zonne-energie: hoe werkt het nu?

De lente en de zomer van 2020 waren de warmste seizoenen sinds 1901, zo verklaarde het KNMI. Doordat er steeds meer panelen op de daken van de huizen liggen, leidde dat tot een flinke productie van zonne-energie. Dat is hartstikke goed, toch? Het is gunstig dat steeds meer huishoudens gebruikmaken van zonne-energie, maar een overproductie is ook niet handig.

Hoewel er nu voldoende mogelijkheden zijn om de zonne-energie op te vangen, is er nog niet genoeg techniek beschikbaar om de energie op te slaan. Het energienet kan daardoor overbelast raken, omdat vraag en aanbod niet op elkaar zijn afgestemd. Er wordt wel gekeken naar de manieren om zonne-energie voor huishoudens op te slaan, maar die technieken staan nog in de kinderschoenen. Bij een structureel overschot aan zonne-energie gaat er nog veel verloren en dat is natuurlijk zonde.

Het gebruik van een thuisbatterij: is dat voordelig?

Het overschot aan energie dat je nu opslaat lever je weer terug aan het energienet. Tot vrij recent waren er mogelijkheden om de energie tegen betaling terug te leveren aan de leverancier, maar ook die mogelijkheden worden steeds minder. Wat kun je dan doen?

Gemiddeld verbruik je ongeveer 30 procent van de energie die je thuis opwekt met je zonnepanelen. Je kunt de energie op dat moment gebruiken, maar als de zon fel schijnt moet je thuis zijn en waarschijnlijk alle apparaten in huis gebruiken. Dat zijn situaties die niet veel voorkomen.

Met een thuisbatterij kun je de energie opslaan, maar een normale thuisbatterij slaat ongeveer 6 kWh aan stroom op. In de zomer wek je veel meer stroom op met de zonnepanelen. Deze opgeslagen hoeveelheid is te weinig om dit in de winter te kunnen verbruiken. Je levert met een thuisbatterij minder terug aan het stroomnet, maar het voordeel van de opgeslagen stroom is klein.

Daarnaast is een thuisbatterij op dit moment nog kostbaar. De aanschafprijs is tussen de 4000 en 5000 euro. Bovendien belasten de batterijen nu nog het milieu. Door de aanschaf hef je het gebruik van duurzame stroom weer op.

Hoe kun je thuis zonne-energie opslaan?

Het is nu nog wel mogelijk om de energie die teveel is opgewekt, terug te leveren aan het stroomnet. Dit heet salderen en daar is een speciale regeling voor. Als je hier gebruik van wil maken, is het wel belangrijk dat je jezelf inschrijft onder de Kleine Ondernemersregeling bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Als je tot 20.000 euro teruglevert aan het stroomnet hoef je daarover geen btw te betalen.

Er worden nog andere technieken verwacht, zoals energie opslaan in water of waterstof. Daarnaast wordt verwacht dat de techniek van accu’s zal verbeteren. De productie wordt makkelijker en de omloop van de thuisaccu’s zal toenemen. Hierdoor zakt de prijs in aanschaf, zodat het steeds makkelijker wordt om deze te bestellen bij een compleet zonnepanelensysteem. Het is wel belangrijk om daarvoor nog even geduld te hebben.

Meer weten over zonne-energie? Neem nu contact op met een adviseur!

Wil je meer weten over de aanschaf van zonnepanelen? Of wil je met een adviseur praten over de toekomst van zonne-energie opslaan? Neem dan contact op met een specialist die je daar alles over kan vertellen. Laat je gegevens achter op de site of neem rechtstreeks contact op.

Solarite zonnepanelen
Doe hier de gratis dakscan
waterenergie
Hoe werkt waterenergie?

Wat is waterenergie? Waterenergie, ook wel hydro-elektrische energie genoemd, is een hernieuwbare energiebron die wordt opgewekt uit de beweging van water. Het is een veelgebruikte

Lees verder
Solarite
Dakscan Stap 2